tenisoakademija.lt 2018 m. spalio 10 d. 13:23 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Spalvoti patirties kamuoliukai

VTA taikomos „Galaxie“ spalvotų kamuolių sistemos principas tas, kad augant vaikui didėja aikštė ir raketė, o kamuolys mažėja.

Spalvoti kamuoliukai palengvina treniruotes.
Spalvoti kamuoliukai palengvina treniruotes.
„Kur?! Kur muši kamuoliuką?! Argi nematai, ką daro tavo varžovas?“ „Mušk! Na, mušk! Argi nematai, kur kamuolys skrieja?“ Šios ir dar daugybė panašių frazių nuolat girdimos teniso aikštynuose, kai įsiaudrinę tėvai moko savo atžalas. Tik retas suvokia, kad skirtingo amžiaus vaikai skirtingai reaguoja į tas pačias situacijas. Tai – viena esminių priežasčių, kodėl Vilniaus teniso akademija (VTA) remiasi teniso pasaulyje pažangia spalvotų kamuolių ugdymo sistema.
 
Pasiūlė ITF ekspertas
 
Prancūzijos teniso federacijoje ilgus metus dirbęs ITF ekspertas graikas Nikolaos Kelaidis prieš penkerius metus pasiūlė akademijoje taikyti vadinamąją „Galaxie“ spalvotų kamuolių sistemą, kurios principas tas, kad augant vaikui didėja aikštė ir raketė, o kamuolys mažėja. Mat maži vaikai dar nesubrendę žaisti tikroje aikštėje, tikra raketė jiems per didelė, o tikras geltonas teniso kamuoliukas per aukštai šoka.
 
„Jei pats vaikas yra metro ūgio, o kamuoliukas taip pat šoka į metro aukštį, tai vaikas neturi net teorinių galimybių kamuoliuką atmušti. Kuo vaikas mažesnis, tuo kamuoliukas turi žemiau šokti. Patys mažiausieji apskritai dar nesuvokia kamuolio atšokimo – bėgdami gaudyti, jie dažnai į kamuolį atsitrenkia, užuot atsistoję toliau, kad pagautų atšokusį, – aiškina VTA vyriausioji trenerė 42 metų Edita Liachovičiūtė. – Išanalizavus vaikų smūgio tašką, sutrumpinta raketė, sumažinta aikštė, pritaikytas minkštas didelis kamuolys. Augant vaikui, keičiasi ir aikštė, ir raketė, ir kamuoliukas.“
 
Nuo balto iki geltono
 
Baltas, violetinis, raudonas, oranžinis, žalias ir geltonas. Šie šešių skirtingų spalvų, skirtingo dydžio ir kietumo kamuoliai suteikia vaikams galimybę neskubant išmokti žaisti tenisą ir leidžia susiformuoti įgūdžiams.
 
Ketverių penkerių metų vaikai pradeda nuo vadinamojo ridenimo teniso, kur žaidžia trumpomis raketėmis ir dideliu minkštu baltu kamuoliu. Šis kamuolys šoka, bet tik tiek, kiek pats vaikas jam suteikia energijos mušdamas. 
 
„Vaikai mokosi pradinės padėties, mokosi uždengti aikštę, atmušti kamuolį iš šono: visko, ko jiems prireiks vėliau žaidžiant tenisą. Jie iš tikrųjų mušinėja kamuolį raketėmis, bet neina į tikrą aikštę, nes joje neturėtų, ką veikti. Kaip, pavyzdžiui, žaidžiant krepšinį. Duok penkiamečiui kamuolį, iki krepšio jis vis tiek nenumes“, – sako E. Liachovičiūtė.
 
Ūgtelėjusiems ir pagrindų jau įgijusiems vaikams duodamas kiek mažesnis ir kietesnis violetinis kamuolys. Dar vėliau pereinama prie raudono ir taip – iki įprasto geltono kamuoliuko. Nors esama gairių, kokio amžiaus vaikai kokiu kamuoliuku turėtų žaisti, E. Liachovičiūtė tvirtina, kad tai nėra aksioma: „Jei vaikas žaisti tenisą pradeda tik šešerių, gali būti, kad iš pradžių jam reikės balto kamuolio, bet tą etapą jis įveiks greičiau nei keturmetis, nes yra labiau subrendęs.“


Svarbiausia – žaisti 
 
Spalvotų kamuolių ugdymo sistema itin palengvino darbą VTA treneriams. Su vaikais pasidarė lengviau dirbti, nes net mažiausieji tai priima kaip žaidimą – penkiamečiui per sunku atmušti ar pagauti mažą kietą geltoną kamuoliuką, o didelį ir minkštą baltą atmuša bei kaskart džiaugiasi net ir menku progresu.
 
„Jei pernelyg maži vaikai pradeda žaisti tikroje aikštėje, tikra rakete ir kamuoliuku, pasitaiko daug nesėkmių: vaikas nepataiko, nepermuša per tinklą, jam pradeda stigti motyvacijos. Ypač berniukai mėgsta varžytis – jiems reikia pasitikrinti, ko jie verti, kad motyvacija nedingtų. O ši sistema leidžia rengti nedideles varžybas: pavyzdžiui, kas daugiau kartų atmuš kamuoliuką. Jei grupėje vienas silpnesnis, kitas – pajėgesnis vaikas, gali jiems duoti skirtingų spalvų kamuolius. Juk to paties amžiaus vaikai gali būti skirtingai subrendę, be to, daug priklauso ir nuo to, ką jie veikia laisvalaikiu. Vieni ir namuose žaidžia kamuoliu, o kiti jo dar nėra gaudę, tad turi išmokti tai daryti“, – aiškina E. Liachovičiūtė.
 
Be reikalo skubinti vaiko progreso neverta – viskas ateina palaipsniui. Anot trenerės, paauglystėje daug vaikų pasitraukia iš teniso vien dėl to, kad kadaise tėvai paskubėjo. Juk į tenisą vaikai ateina tėvų vedami, patys dar nesuvokdami, ar tikrai norėtų žaisti. Ir, jei jiems neįdomu, vėliau vis tiek meta treniruotes.
 
„Todėl ypač mažiems vaikams svarbiausia žaidimas tikrąja šio žodžio prasme. Jiems turi būti įdomu, kad jie mokytųsi. Tad ši sistema tobula, kai siekiama vaikus sudominti“, – įsitikinusi E. Liachovičiūtė. 

Lengviau suvokti tenisą
 
Augdamas vaikas mokosi vis kitų dalykų. Nuo jo amžiaus ir brandos priklauso, ar jis sugeba atlikti tam tikrus teniso elementus. Dažnai tėvai nesupranta, kad vaikas iš tikrųjų nemato varžovo, nes tokio amžiaus vaikai neturi periferinio matymo: jie žaidžia tik savo erdvėje. Vaikas tiesiog negali atmušti kamuolio, nes nesuvokia, kaip jis atšoks. 
 
„Vaikui augant, mokome vis naujų technikos ir taktikos elementų, kol 10 ar 12 metų jis pradeda žaisti su geltonu kamuoliuku. Tačiau šį etapą pasiekia jau būdamas susiformavęs mažas tenisininkas, todėl ir toliau turi galimybių tobulėti“, – tikina E. Liachovičiūtė.
 
Vienas didžiausių šios sistemos pranašumų – kad vaikai tampa techniškesni ir jiems paprasčiau apskritai suvokti tenisą. 
 
Be to, anot E. Liachovičiūtės, svarbu nepamiršti ir to, kad būtina atsižvelgti į augančių vaikų fiziologiją ir jų netraumuoti fiziškai bei psichologiškai: „Maždaug 12 metų prasideda tikroji tenisininko branda, bet iki to laiko vaikas gali būti tiek persivalgęs teniso, kad nebenorės žaisti. Be to, svarbu ir tinkamai treniruotis, kad nepakenktume vaikui fiziškai. Turime tenisininką, per metus paaugusį 12 centimetrų. Jei tokiam vaikui duosi per didelį krūvį, jį traumuosi. Jo organizmas dar nesusiformavęs. Dar ir dėl to svarbu, kad vaikai žaistų jiems pritaikytomis raketėmis ir kamuoliukais.“

Jau 10 metų patirties ugdant tenisininkus 
 
Šiais metais Vilniaus teniso akademija mini savo veiklos dešimtmetį. Kryptingo darbo dėka ji tapo didžiausia teniso mokykla Lietuvoje, kurioje kasmet sportuoja daugiau nei pusė tūkstančio vaikų. Vilniaus teniso akademijos sportininkai patenka tarp geriausių Lietuvos ir Europos jaunųjų tenisininkų bei nuolatos pelno prizines vietas įvairiuose tarptautiniuose ir Lietuvoje organizuojamuose turnyruose.
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Patarimai
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas