sportuojam.lt 2018 m. birželio 6 d. 10:54 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Varžybose kaupia laimės hormonus

Eglė Raslavičienė triatlono varžybose dalyvauja savo malonumui, o kartą dviračiu įveikė dvigubai ilgesnę distanciją nei reikėjo, mat jai patiko trasa.

E. Raslavičienė (kairėje)
E. Raslavičienė (kairėje)
   
„Hidrokostiumas išlaiko ant vandens, su juo net ir norėdamas negalėtum paskęsti“, – juokiasi Eglė Raslavičienė, save vadinanti sporto turiste. Prieš dvejus metus 47 m. moteris pradėjo turus po triatlono varžybas, o pirmąsias įveikė dar gerai nemokėdama plaukti. 

Įvairiausias triatlono rūšis išbandžiusi moteris šią sporto šaką rekomenduoja visiems, šiek tiek linkusiems į avantiūrą ar norintiems kaip ji pailsėti nuo darbo bei ieškantiems įdomaus laisvalaikio. Galvojantiems nuo ko pradėti, Eglė pirmajam startui rekomenduoja birželio 27 dieną Kaune vykstančias „Orion Tri-Fun“ triatlono varžybas.
 
Kada pajautėte potraukį ekstremalioms veikloms?  
Mums su vyru buvo po 20 metų, kai tėvams pasakėme, kad važiuojame į Vilnių mokytis, buvome studentai, o iš tiesų dviese išvažiavome į Ukrainą slidinėti kalnų slidėmis. Tada dar nebuvo tokių pramogų ir sporto varžybų pasiūlos mėgėjams. Dabar atrodo, jau esu išbandžiusi daug ką – šokau ne kartą parašiutu, nuo tilto su virve. Lygumų, kalnų, vandens slidės, snieglentė. Labai patiko trail, „Bebro kelio“, orientavimosi varžybos, vykusios tamsiu paros metu miške. Viską verta išbandyti, nes sunku žodžiais apsakyti tą patiriamą jausmą. 
 
Daugelis žmonių galvoja, kad triatlonas ne jų jėgoms. Kokia Jūsų istorija?
Pirmosios mano varžybos prieš 2 metus Trakų triatlone buvo tikra avantiūra. Pagalvojau, kad  būtų įdomu sudalyvauti, nes moku šiek tiek plaukti, dviračiu važiuoti irgi, o po visko nubėgti – pabandysiu. Pasiskolinau iš pažįstamo vyruko didoką plentinį dviratį, nusipirkau hidrokostiumą ir išvažiavau išmėginti jėgas. Kai Trakuose, Galvės ežere, pamačiau plūdurą, iki kurio reikia nuplaukti ir grįžti atgal, mane suėmė panikos priepuolis (juokiasi). Tada pirmą kartą taip toli nuo kranto nuplaukiau, nes prieš tai buvau plaukusi tik baseine. Bet visą sprinto distancijos trasą (750 m plaukimas, 20 km važiavimas dviračiu, 5 km bėgimas) sėkmingai įveikiau per 1 valandą ir 40 min. Man labai patiko šis procesas ir nenorėjau sustoti (šypsosi). 
 
Turbūt dabar esate dažnas svečias triatlono varžybose? 
Pernai dalyvavau triatlono distancijose, akvatlone, duatlone, super sprinto triatlone. Bekelės triatlone plaukiau nuostabiame Gėlos ežere, o dviračiu važiavau ir bėgau bekele, miškų takeliais, įkalnėm. Man patinka toks prasmingas, aktyvus poilsis. Įdomiausia tai, jog turėdama patirties varžybose ir puikų individualiai man pritaikytą dviratį, sprinto distancijoje vis tiek dažniausiai užtrunku apie 1 valandą 40 min. Nesvarbu, ar daugiau sportuoju, ar mažiau, ar gera amunicija, ar prastesnė -  mano rezultatų tai nepaveikia (juokiasi).
 
Jums svarbu siekti aukštų rezultatų?
Aš nesiekiu aukštų rezultatų, tokiame amžiuje būtų gal net neadekvatu, kai anksčiau intensyviai nesportavau. Aš džiaugiuosi sportu ir save vadinu sporto turiste – man treniruotės yra poilsis po darbo, o varžybos – atostogos. 
 
Kaip ruošiatės varžyboms, ar daug treniruočių reikia norint įveikti triatlono trasą?
Esu „Kauno maratono klubo“ narė, du kartus per savaitę einu į bėgimo treniruotę pas olimpietį Remigijų Kančį ir Loretą Kančytę bei  vieną kartą į baseiną, anksti ryte – žiemą, vasarą plaukiu Lampėdžių karjere. Ir savaitgalį, jei dalyvauju kokiose nors varžybose. Varžybose aš kaupiu laimės hormonus, vadinamus dofaminu, serotoninu ir endorfinu ir  palaikau tonusą (šypsosi). 






Triatlone galima pasirinkti skirtingo sudėtingumo distancijas. Kurią sudėtingiausią esate įveikusi? 
Pernai pirmą kartą išbandžiau olimpinę distanciją, kurioje reikia 1,5 km nuplaukti, 40 km nuvažiuoti dviračiu ir 10 km nubėgti. Prieš tai net neįsivaizdavau, kaip nulipus nuo dviračio reiks nubėgti 10 km, bet nubėgau ir sėkmingai, finišavau – ir net ne paskutinė (juokiasi). Tai ilgiausia mano išbandyta distancija ir tuo pačiu suteikusi daugiausiai laimės.
 
O galbūt turite tikslą sudalyvauti pačioje sudėtingiausioje, „Ironman“ trasoje, kur plaukiama 3,8 km, dviračiu važiuojama 180 km ir bėgama 42 km?
Esu įveikusi 3,8 km plaukimą. Galbūt įveikčiau ir dviračio distanciją, bet bėgti 42 km būtų vargas ir per didelis iššūkis. Apskritai, visa „Ironman“ trasa skirta turbūt šiek tiek jaunesniems (juokiasi). Aš niekada savęs nevarginu, sportuoju, kad būtų malonu (šypsosi). Aš dar nesu nubėgusi maratono ir net nesinori, įveikiau tik pusę per daug nesiruošusi. Ir šiaip, šiais metais sporto sezonas bus gerokai ramesnis dėl kojos traumelės, dalyvausiu tik triatlono varžybose.
 
Kokių kurioziškų situacijų Jums yra nutikę varžybų metu?
Dalyvavau triatlone, Jonavoje. Važiuodama dviračiu žinojau, kad jau tuoj reikia kažkur pasukti į dešinę, į tranzito zoną, bet lemiamu momentu pasukau į kairę, paskui antrą ratą važiuojančius dviratininkus olimpinėje distancijoje. Pagalvojau – geras oras, graži trasa, apvažiuosiu dar vieną ratą savo malonumui, nedažnai tenka. Vietoje 20 km nuvažiavau - 40 km distanciją (juokiasi). Aš net nežinojau, kad buvo renkami taškai, mano komandos vyrukai buvo labai nelaimingi, nes aš netilpau į laiko limitą ir komandai buvo skirta minus 200 taškų. Reikia būtinai pasidomėti prieš startuojant – kas, kaip, kada ir kur (šypsosi).
 
Kaip Jums pavyksta atrasti bendraminčių, kurie norėtų kartu dalyvauti varžybose?
Mūsų triatlonininkų grupelėje visi vyrukai, jie kaip mano jaunėliai broliai (juokiasi). Mes susikooperuojam ir kartu vykstam į varžybas, nors aš jokių problemų nematau ir viena vykti. Pernai vyko varžybos dvi dienas iš eilės, abiems reikėjo skirtingų dviračių, tai aš viena susikroviau dviračius ir išvažiavau, nes labai norėjau sudalyvauti. Vyras ir vaikai palaiko mane morališkai, bet dažniausiai – namuose (šypsosi). 
 
Pati dar ne taip seniai buvote naujokė triatlono rungtyje. Ką rekomenduotumėte žmonėms, kurie nori, bet neišdrįsta? 
Siūlyčiau išmėginti Kaune vyksiančias trialtono varžybas „Orion Tri-Fun“. Čia distancijos gerokai trumpesnės: jas įveikti gali visi, kurie išsilaiko vandenyje, kad ir plūdurų pagalba, moka sėdėti ant dviračio, ir yra bandę bėgti. Aišku, galite dalyvauti ir nemokėdami plaukti – suburkite komandą ir runkitės estafetėje. 
 
Tikrai rekomenduoju nors kartą išdrįsti pabandyti. Viskas atrodo labai sudėtinga ir neįveikiama, kol pats nepabandai. Varžybose yra apsauga, visada kažkas padeda ir paaiškina taisykles. Man atrodo prasminga paskirti dalį savaitgalio varžyboms, nes patirtos emocijos būna tikrai išskirtinės.
 
Kauno triatlonas „Oriont Tri-Fun“ startuos birželio 27 dieną 19 valandą. Dalyviai varžysis individualiai ar komandinėje estafetėje šiose trasose: 200 m plaukimas Kauno mariose, 10 km važiavimas dviračiu ir 2,5 km bėgimas Pažaislio miško  parke. Registruotis galima čia: https://www.kaunas.triatlonotaure.lt/ 
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Žmonės
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas