tenisopasaulis.lt 2018 m. birželio 5 d. 11:54 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Vasara – tinkamiausias metas mokytis teniso

Vasariškas oras sportuojančius gena ne tik į vandens telkinius, bėgimui ir važiavimui dviračiu pritaikytus parkus, bet ir į teniso aikštynus.

„Tenisas yra lauko sporto šaka“, – pabrėžia Vilniaus teniso akademijos (VTA) treneris Eimantas Gruzdas. Tik Lietuvos klimatas toks, kad didžiąją metų dalį jį tenka žaisti uždaruose aikštynuose. Specialistai vardina virtinę priežasčių, kodėl tenisą žaisti ar pradėti mokytis žaisti geriau būtent vasarą.

Grynas oras ir didesnė aikštelių pasiūla

„Yra skirtumas žaisti lauke ar uždarose patalpose – lauke daug maloniau. Vien tik šis privalumas yra didelis“, – neabejoja ir teniso trenerė Lina Berankytė-Astrauskienė. Geriausio Lietuvos tenisininko Ričardo Berankio sesuo priduria: „Pradėti bet ką, kas susiję su sportu, vasarą, mano akimis, yra žymiai smagiau. Juk ir bėgioti parkuose ar tiesiog gryname ore yra kur kas maloniau nei sukti ratus manieže“.

Uždarą sezoną teniso mėgėjai pradeda rugsėjį. Tad L. Berankytė-Astrauskienė atkreipia dėmesį, kad tai sutampa su prasidėjusiais darbymečiais ir vaikų mokslais – viską suderinti tik pradėjus sistemingai treniruotis gali būti sudėtinga. Vasarą, kai atsiranda daugiau laisvo laiko, viską suderinti galima patiriant mažiau streso.

Didesnė aikštelių pasiūla ir mažesnės kainos – taip pat svarbus kriterijus šiuolaikiniu tempu gyvenančiam ir kuo patogesnių sąlygų sportui ieškančiam teniso mėgėjui.

„Vilniuje vasaros metu veikia ypatingai daug aikštelių, tad rezervuotis ir išsinuomoti aikštelę yra daugiau galimybių“, – pažymi E. Gruzdas.

O ir aikštelių nuomos kainos vasaros metu gerokai mažesnės. Pavyzdžiui, SEB arenoje žiemos sezono kainos svyruoja nuo 15 iki 31 eurų už aikštelę, vasaros – nuo 8 iki 20 eurų.

Galimybė pajusti žaidimo ant grunto malonumą

Galimybė pažaisti ant grunto – dar vienas svarbus dalykas, į aikštynus teniso mėgėjus viliojantis būtent šiltuoju periodu.

„Gruntas – tai klasikinė danga tenise. „French Open“ ir dauguma kitų pagrindinių turnyrų Europoje vyksta būtent ant tokio dangos. Klasikiniai dalykai tenise yra vertinami. Teniso mėgėjui – savotiškas prestižo reikalas žaisti ant grunto“, – pastebi L. Berankytė-Astrauskienė.

Tuo tarpu VTA treneris E. Gruzdas sako, kad žaidimas ant grunto kardinaliai skiriasi nuo žaidimo ant kietos dangos ar žolės.

„Ant grunto žaidžiamas lėtesnis tenisas, ir tai yra paranki aplinkybė pradedantiesiems. Tai yra lėtesnė danga, tad išmokti bent pradmenis yra lengviau. Kamuoliukas, atsimušęs į gruntą, prisistabdo, todėl žaidėjas turi laiko prisiderinti, priprasti prie greičio“, – sako treneris.
 


Geras laikas pasitikrinti

Didžiausias antplūdis teniso treniruotėse būna prieš mokslo metus, kai tėvai ima ieškoti vaikams būrelių. Tenisas – dažnas pasirinkimas, mat tai populiari sporto šaka Lietuvoje, o akademijos ir treneriai yra aukšto lygio. Tačiau žaisti tik pradedantį vaiką patartina užrašyti į vasaros stovyklą.

„Vaikas vasaros metu tenisą išbando kaip pramogą, stovykla leidžia pajusti, ar tenisas jam patinka – tai palengvina tėvų ir vaiko apsisprendimą dėl nuolatinio lankymo rudenį-žiemą. Nes rugsėjį, žinote kaip būna – užrašai į vieną būrelį, pamatai, kad nepatinka, tada bandai į kitą būrelį užrašyti, o ten jau vietų nėra. Taigi labai pragmatiška vaikui į tenisą žengti per vasaros stovyklą“, –  teigia E. Gruzdas.

Tam pritaria ir Jūratė Graževičiūtė, Vilniaus teniso akademijos projektų koordinatorė. Jau eilę metų VTA rengiamos vasaros stovyklos vaikams, pasak J. Graževičiūtės – puiki galimybė pasitikrinti, ar tenisas vaiką sudomintų.

VTA vasaros stovykloje vaikai per visą darbo savaitę mokosi ne tik teniso pagrindų, išbando badmintoną, bet ir sustiprėja fizinio pasirengimo treniruotėse. Be to, vedamos anglų kalbos pamokėlės, kurios orientuotos į sporto tematiką, įvairūs švietėjiški ir pramoginiai užsiėmimai.

„Vasaros stovyklos skirtos ne tik sudominti vaikus sportu ir būtent tenisu. Siekiame, kad vaikai per atostogas neužsisėdėtų prie kompiuterių ir vasaras įprastų leisti aktyviai“, – teigia J. Graževičiūtė.

Treneris E. Gruzdas priduria, kad sudominti vaiką tenisu vasaros stovykloje – žymiai lengviau nei atvedus į eilinę treniruotę rudenį ar žiemą.

„Treneriui su vaikais dirbti lengviau uždarame aikštyne, įprastoje treniruotėje, kur yra mažiau dėmesį blaškančių dalykų. Tačiau žaidimas gryname ore ir smagus laikas stovykloje vaikus labiau „užkabina“, nes jiems tenisas pirmiausia turi būti atrakcija. Vasarą vaikus lengviau sudominti tenisu“, – sako E. Gruzdas.

Kursai ir suaugusiems

Vasara puikus metas kilti teniso meistriškumo laiptais ne tik vaikams – SEB arenoje vasarą rengiami ir teniso kursai suaugusiems.

„Čia laukiami ir pradedantieji, ir pažengę žaidėjai. Treniruotėse daugiausia dėmesio skiriama technikos elementams išmokti, atliekami įvairūs pratimai, smagios užduotys. Pažaidžiame ir mačus skaičiuodami taškus. Per pratybas atskleidžiamos žaidimo subtilybės, taktiniai ir strateginiai veiksmai“, – aiškino VTA trenerė Julija Baltuškienė.

Pagrindiniai tokių kursų lankytojai yra labai įvairaus amžiaus.  Bet aktyviausi – vyrai ir moterys nuo 25 iki 45 metų. Pasak trenerės, vasaros teniso kursai – ne tik galimybė išmokti žaidimo pradžiamokslį ar patobulinti savo žaidimą. Pratybos vyksta grupėse, tad aikštėje susipažinę žaidėjai vėliau gali tapti teniso partneriais ir po kursų.

 

 
Daugiau naujienų iš kategorijos Pulsas
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas