sportuojam.lt 2018 m. vasario 20 d. 17:01 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Joga: nuo ko pradėti?

Jogos mokytojos Milanos Jašinskytės atmintinė, norintiems užsiimti joga – nuo ko pradėti?

Jogos mokytoja Milana Jašinskytė
Jogos mokytoja Milana Jašinskytė
   
Visame pasaulyje joga itin sparčiai populiarėja –  naujos mokyklos, įvairios praktikos, patarimų vaizdo siužetai socialiniuose tinkluose. Joga skinasi kelią ir į Lietuvą, tačiau mūsų šalyje ši praktika vis dar apipinta mitais, dėl to daugelis nesiryžta jos imtis. Jogos mokytoja Milana Jašinskytė teigia, kad joga turėtų užsiimti kiekvienas, nes ji gali ženkliai pagerinti gyvenimo kokybę, tereikia žinoti keletą paprastų taisyklių, nuo ko pradėti – kaip pasirinkti mokytoją, tinkamą aprangą, praktikos vietą ir subalansuoti mitybą.

Anot M. Jašinskytės, joga lietuviams vis dar siejasi su religiniais įsitikinimais, turi daug nesuprantamų terminų, iš pirmo žvilgsnio keistai atrodančių praktikų, kurios dažnai atgraso. Žymi moteris apie jogą Lietuvoje kalba vis garsiau: neseniai su sporto ir laisvalaikio prekės ženklu „Audimas“ pristatė specialiai jogai skirtą kolekciją „Keturios mes“, rengia viešas jogos ir meditacijos pamokas. M. Jašinskytei svarbu, kad žmonės suprastų, jog  su joga jie galės gyventi kaip anksčiau – tik kokybiškiau.

„Manau, jog joga kiekvienam mūsų turėtų tapti tokia normalia praktika, kaip pusryčių valgymas. Įsivaizduokite, jei rytas prasidėtų kūno mankšta, meditacija, stikline vandens, sveikais pusryčiais – neabejotinai mūsų dienos eiga būtų kur kas šviesesnė. Kur dar atsakomybė, ką vartoji, kur išmetamos šiukšlės, kokią literatūrą skaitai, kaip elgiesi su aplinkiniais bei savimi, galiausiai – kaip kvėpuoji. Šie aspektai keičia viską. Žmogus jogos pagalba savo rankose gali turėti priemones, žinias, kaip sau padėti bet kokioje situacijoje“, – teigia M. Jašinskytė.

Jogos mokytoja pabrėžia, kad vienintelis dalykas, ko lietuviams trūksta – žinių ir informacijos, kaip pradėti jogos pamokas ir ko reikia, norint joms pasiruošti. Todėl M. Jašinskytė dalijasi patarimais, kurie padės drąsiau pasirinkti jogos kelią, paneigs mitus ir atskleis, kaip paprasta užsiimti joga.

1. Susiraskite sau tinkantį mokytoją ir jogos kryptį/stilių

M. Jašinskytė teigia, kad pirmas ir svarbiausias žingsnis – susirasti jogos mokytoją.

„Svarbu surasti tokį mokytoją, prie kurio gera būti ir kuris jums yra, pirmiausia, žmogaus pavyzdys. Tai labai intuityvu, žmogus iš karto pajunta ar jam tinka mokytojas ar ne“, – teigia žymi moteris.

Kalbant apie fizinę praktikos pusę, M. Jašinskytė pabrėžia, kad svarbu pasirinkti tinkamą jogos stilių pagal poreikius – amžių, traumas, intensyvumą.

„Joga, sakoma, nesužaloja. Sužaloja ego, kai norima iš savęs išspausti daugiau, nei kūnas tą akimirką yra pasiruošęs. Nėra vienos jogos rūšies, tinkamos septyniems milijardams žmonių, tad jogos mokyklos pasirinkimas yra svarbus aspektas“, – teigia M. Jašinskytė.

Anot M. Jašinskytės, jogos mokytojų, kaip ir jogos studijų yra daug, o jų mokymo metodai taip pat skiriasi. Vieni orientuojasi į fizines praktikas, kiti į meditacijas ir dvasingumą.

„Dabar jogą siūlo ir sporto klubai, tačiau ji tinkama norintiems pasportuoti – ne daugiau, nes įprastai tokiomis sąlygomis dirbantieji neturi laiko ir erdvės meditacijoms. Galbūt žmogų traukia tam tikra konkreti jogos sistema, tuomet reiktų ieškoti jos pasekėjų. Mano atveju aš nepriklausau jokiai sistemai, nepropaguoju ir religinės praktikos, tad tinku laisviems, norintiems susikurti savo pasaulėžiūrą žmonėms“, – jogos studijų skirtumus vardija M. Jašinskytė.



2. Pasirinkite tinkamą aprangą

M. Jašinskytė teigia, kad tinkama apranga – labai svarbi, norint užsiimti jogos praktika. Tam nereikia daug – kokybiškų ir patogių tamprių, tinkamos palaidinės, o kartais – bliuzono – ir basų kojų.

„Aš mėgstu estetiką, tad apranga man svarbi, nes dailiai jausdamasi turiu daugiau motyvacijos. Nors pagrindinis reikalavimas jogos rūbams yra patogumas, siūlau įvertinti, ar jie teikia ir emocinį komfortą. Ar su rūbais jaučiuosi daili? Ar spalva nuteikia maloniai? Stangriai aptemptos tamprės sukuria tvirtumo pojūtį, o pilvo dalį mėgstu palikti laisvą – galiu nevaržomai kvėpuoti“, – teigia jogos mokytoja.

M. Jašinskytė pabrėžia, kad svarbu ir medžiagos bei aprangos funkcionalumas. Neseniai moteris ir aktyvaus laisvalaikio prekės ženklas „Audimas“ pristatė kolekciją, kurią sudaro rūbai, puikiai pritaikyti jogos pamokoms – moteriška palaidinė, tamprės ir bliuzonas.

„Kuriant šią kolekciją „Audimas“ davė man visišką laisvę, nes judėjimas ir gyvenimo harmonija yra pamatinės vertybės, dėl kurių mūsų filosofija sutampa. Todėl kolekciją „Keturios mes“ kūriau puikiai žinodama, ko jogos metu reikia moterims, norinčioms jaustis ne tik gražiai, bet ir patogiai. Ši apranga pagaminta iš elastingos, nevaržančios judesių medžiagos, kuri greitai sugeria ir išgarina drėgmę, tačiau gerai išlaiko formą. Gamtos stichijų spalvomis margintos tamprės yra prailgintos, o tamprių apačioje – paraukimai, leidžiantys dėvėti jas dviem būdais: įprasto ilgio arba užtemptas ant kulno. Tai nedideli, bet svarbūs elementai užsiimant jogos praktika“, – teigia M. Jašinskytė.

3. Susikurkite malonią aplinką

Anot M. Jašinskytės, vienas iš daugelio jogos privalumų yra tas, kad jai daug nereikia – tik patogios aprangos, nediduko, praktikai reikalingo ploto ir, žinoma, kilimėlio.

„Rinkdamiesi kilimėlį jogai atsižvelkite, kad ant jo neslystų delnai. Be to, įvertinkite ir svorį – namų praktikai gali tikti sunkesnis, tačiau jeigu planuojate nešiotis ar naudoti kelionėse, nesirinkite didelio ir sunkaus“, – teigia jogos mokytoja.

Anot M. Jašinskytės, aplinka, kurioje užsiimate joga, taip pat turėtų nuteikti jaukiai. Patalpos – išvėdintos, kad neerzintų pašaliniai kvapai. Kadangi jogos praktikoje svarbus kvėpavimas, jogos mokytoja smilkalų nerekomenduoja. Geriau rinktis eterinius aliejus, kurie, priešingai nei smilkalai, nesukelia ore dulkių, o jas išvalo.

„Apskritai, jogai nereikia jokių ypatingų sąlygų, joga gali būti bet kur. Tik penkios minutės sau ryte sėdimoje padėtyje užmerkus akis – štai jums joga. Jogai tinka biuro kėdė ir keli pratimai ant jos, tinka namai, grupiniai užsiėmimai arba geriausia, kai visi šie elementai dera kartu“, – teigia M. Jašinskytė.

4. Atsižvelkite į subalansuotą mitybą

M. Jašinskytė teigia, kad, pradėjus užsiimti joga, kaip ir bet kokia kita aktyvia veikla, reikėtų atsigręžti į savo mitybą. Pavyzdžiui, jeigu jūsų jogos pamoka ryte, o jūs esate pusryčių žmogus, jogos mokytoja rekomenduoja prieš pamoką suvalgyti pusę įprastos porcijos pusryčių: vienas bananas, jogurto indelis ar sauja džiovintų vaisių. Po pamokos, apdovanojus save jogos praktika, M. Jašinskytė siūlo apdovanoti save ir gausia lėkšte daržovių salotų.

„Anksčiau, kadangi neturėjau bėdų su svoriu, galėjau valgyti, kas papuola. Taip ir darydavau, kol atsitokėjau, jog nesu konteineris, o sveika mityba svarbi ne tik svorio subalansavimui, bet ir savijautai. Todėl po truputį pradėjau domėtis ir keisti savo mitybos įpročius. Tai svarbu ir norintiems užsiimti joga – po truputį, ramiai, neįvarant sau streso. Kai po valgio pasijunti ne apsunkęs, o pakylėtas, nori dar – kaip vaikas saldainio. Beje, po jogos dažnai norisi kažko lengvo, priešingai nei po kardio tipo treniruočių“, – teigia M. Jašinskytė.

Daugelis jogą sieją su vegetariška mityba, tačiau, anot M. Jašinskytės, vegetariškos mitybos atveju, mokytojai neturi teisės spausti mokinių atsisakyti mėsos, nes joga yra ne tik apie vegetarizmą. Taip prarandama galimybė žmogų išmokyti kitų nuostabių jogos subtilybių.
Daugiau naujienų iš kategorijos Patarimai
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas