sveikasmiestas.lt 2017 m. spalio 30 d. 13:36 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Rengs didžiausią mokyklų sporto šventę

"Pasistengėme suburti visus – vaikus, tėvus, mokytojus, trenerius – po vienu stogu", - sako "Sveiko miesto" vadovas Mantas Paulauskas.

Vilniuje vyks didžiausia moksleivių sporto šventė
Manto Repečkos nuotr.
Vilniuje vyks didžiausia moksleivių sporto šventė
   
Lapkričio 12 d. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras drauge su viešosiomis įstaigomis „Sportas ir poilsis“(Sportima) ir „Sveikas miestas“ pirmą kartą sostinėje inicijuoja didžiausią mokyklų sporto šventę. Joje gali dalyvauti visų Vilniaus mokyklų, gimnazijų, progimnazijų moksleiviai. Apie svarbiausius šventės dalykus pasakoja organizatoriai.
 
Atkurti ryšį

VšĮ „Sveikas miestas“ direktorius Mantas Paulauskas teigia, kad jau seniai diskutuojama, ką moksleiviai veikia po pamokų, kokia veikla juos galima būtų sudominti, taip pat keliamas vaikų sergamumo ir kiti svarbūs klausimai. Juk gerėjant mokinių fizinei sveikatai, išauga jų mokymosi rezultatai, socializacija, stiprėja motyvacija sportuoti ar dalyvauti miesto ir mokyklos rengiamose sporto šventėse.
 
„Sakyčiau, globalus ryšys jau prarastas. Mes nebežinome, kuo kvėpuoja šiandieninis jaunimas, kas jam įdomu ir patrauklu, ką moksleiviai veikia po pamokų, kokių renginių jiems reikia ir pan. Aš esu dviejų mergaičių tėtis ir matau, kad jos tai vieno, tai kito dalyko gerbėjos tampa. Reikia būti operatyviems ir rasti bendrą kalbą su vaikais. Lygiai taip pat svarbu atrasti ryšį su mokytojais, kad visi efektyviau dirbtume. Kita vertus, kai sostinėje per 100 mokyklų, kuri kiekviena yra unikali, visas apkeliauti yra gana sudėtinga. Taigi pasistengėme suburti visus – vaikus, tėvus, mokytojus, trenerius – po vienu stogu ir vieną sekmadienį skirti bendravimui bei sportui. Manau, tai bus puiki proga patikrinti, kokios strategijos reikia miestui, kalbant apie moksleivių užimtumą ir sveikatą, be to, bus galima efektyviau nuspręsti, ką veiksime kitais metais. Viliuosi, kad projektas pasiteisins ir jis bus tęstinis“, – teigia sveikos visuomenės idėjas propaguojančios įstaigos vadovas. Jis priduria, kad ateities planuose yra daugybė sveikatingumo renginių moksleiviams po atviru dangumi, juolab erdvių Vilniaus mieste tam netrūksta – Vingio parkas, miškų takai ir t. t.

Smagi programa
 
Lapkričio 12-osios sekmadienis, panašu, Vilniaus moksleiviams turėtų būti smagus.
 
„Pamenu, kaip mes buvome pasinėrę į kovos menus. Dabar jie nėra tokie populiarūs, juos išstūmė kompiuteriai. Todėl norime supažindinti su japonų, kinu, brazilų filosofijomis, parodyti, kas yra karatė, imtynių sportas ir kt. Apskritai labai smagi pramoginė, pažintinė sekmadienio diena, kurioje bus daugybė trenerių ir jie atskleis, kaip saugiai sportuoti, kokią sporto rūšį pasirinkti ir pan. Moksleiviai galės futbolą ar diskgolfą pažaisti, pašokinėti ant batuto, pašaudyti iš lankų, viską net sunku išvardinti. Programa tikrai turininga, – tvirtina VšĮ „Sveikas miestas“ direktorius. – Be to, vyks specialių seminarų mokiniams apie įvairias sporto šakas,  rungtyse ir konkursuose savo jėgas galės išbandyti skirtingų klasių moksleiviai. O kulminacija – masinė moksleivių mankšta su žinomais šalies diskžokėjais, koncertas ir mokyklų piknikas, kuriame bus sveikų užkandžių ir gėrimų“.

 
2016 m. visose Lietuvos savivaldybėse vyko Mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimas. Tyrime dalyvavo 38 633 penktų, septintų ir devintų klasių mokiniai (iš jų – 1078 sostinės mokiniai). Tyrimo rezultatai atskleidė esamą mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos situaciją: sveikatos vertinimą ir laimingumą, sveikatos elgseną (fizinį aktyvumą ir pasyvų laisvalaikį, mitybos įpročius), rizikingą elgesį (žalingų sveikatai įpročių paplitimą, atšvaitų nešiojimą, saugos diržų segėjimą, patyčių paplitimą ir pan.).
 
Fizinis aktyvumas – nepakankamas
 
Kalbinta Vilniaus visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Žydra Ikamienė sako, kad šio tyrimo rezultatai patvirtino, kad mokinių fizinis aktyvumas yra nepakankamas. Vilniaus mieste mokyklinio amžiaus vaikų, kurie kasdien ne pamokų metu sportuoja apie 60 min. ir ilgiau dalis – 6,6 proc. (šio rodiklio vidurkis Lietuvos savivaldybėse aukštesnis – 9,7 proc.). Kasdien ne pamokų metu, laisvalaikiu mankštinasi ir sportuoja 15 proc. Vilniaus mokinių, kas penktas mokinys 4–6, kas trečias 2–3 kartus per savaitę. Niekada laisvalaikiu nesportuojančių ir nesimankštinančių Vilniaus mokinių buvo kiek daugiau nei 7 proc. Beje, ne pamokų metu berniukai sportavo dažniau ir daugiau laiko nei mergaitės, o vyresnių klasių moksleiviai – daugiau laiko per savaitę nei jaunesnių klasių mokiniai.

Paplitęs pasyvus laisvalaikio leidimo būdas
 
Tyrimo organizatoriai aiškinosi, kiek darbo dienomis ir savaitgaliais žiūrėjo televizorių, filmus, vaizdo įrašus („Youtube“ ir DVD), naudojosi asmeniniu kompiuteriu, žaidimų automatais, planšetiniais kompiuteriais ar išmaniaisiais telefonais. „Analizuojant tyrimo rezultatus nustatyta, kad vidutiniškai 4 ir daugiau valandų per dieną žiūri televizorių, žaidžia kompiuteriu 17,6 proc. Vilniaus mokyklinio amžiaus mokinių (Lietuvoje mastu šis rodiklis kiek aukštesnis – 19,4 proc.) Kas penktas Vilniaus mokinys apie 3–4 ir daugiau valandų, kas ketvirtas – apie 2 val. per dieną savo laisvalaikio praleidžia pasyviai. Nustatyta, kad laisvalaikį pasyviai leidžia didesnė vyresnių klasių moksleivių dalis– tyrimo rezultatus komentuoja Ž. Ikamienė.

Daugiau dėmesio sveikai gyvensenai
 
Tyrimo rezultatai rodo, kad kas penkto mokinio nuomone (17 proc.) jo mokykloje skiriama per mažai dėmesio sveikos gyvensenos pagrindams, 13 proc. apklaustųjų teigė, kad per mažai dėmesio skiriama fiziniam aktyvumui, – sako Ž. Ikamienė, primindama, jog Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, žmogaus sveikatą 20 proc. lemia genetika, 20 proc. – aplinka, 10 proc. – sveikatos priežiūra ir net 50 proc. sveikatos priklauso nuo gyvensenos.
Daugiau naujienų iš kategorijos Pulsas
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas