sveikasmiestas.lt 2019 m. liepos 2 d. 16:03 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Žygyje - dėmesys vairavimo kultūrai

Sekmadienį Vilniaus Katedros aikštėje bus duotas startas trečiajam sparčiai populiarėjančios judėjimo priemonės - elektrinių paspirtukų žygiui.

Vyks trečiasis elektrinių paspirtukų žygis
"Mero paspirtukai" nuotr.
Vyks trečiasis elektrinių paspirtukų žygis
Liepos 7 dieną 12 val. Vilniaus Katedros aikštėje bus duotas startas trečiajam elektrinių paspirtukų žygiui. Sparčiai populiarėjanti judėjimo priemonė jau išaugino didelę bendruomenę ir į šią šventę rinksis elektrinių paspirtukų mėgėjai iš visos Lietuvos.
 
Pirmieji du žygiai buvo surengti Kaune, o štai trečiasis vyks Lietuvos sostinėje. Prie jo sutiko prisidėti Vilniaus miesto savivaldybė ir VšĮ „Sveikas miestas“. Maršrutas bus suplanuotas taip, jog jį bus galima įveikti ir silpnesniais paspirtukais, nukertant dalį trasos. O didesnių baterijų paspirtukai galės važiuoti pilną maršrutą.
 
„Pernai Kaune susirinko žmonės iš 10 Lietuvos miestų, o šiemet tikimės šį skaičių padvigubinti. Maršrutas buvo įdomus, netrūko pramogų. Pagrindinė žygio idėja – mes norime važiuoti vieni šalia kitų. Tai yra labai smagus potyris. Jis visai kitoks negu keliaujant dviračiu, nes pastarajam reikia daug erdvės, o paspirtukai nėra dideli ir visi gali nesunkiai reguliuoti greitį bei judėti arti vienas kito. Taip pat smagu tai, kad vieni iš kitų galime mokytis paspirtukų vairavimo ypatybių“, - pasakojo žygio organizatorius, „Youtube“ kanalo „Mero paspirtukai“ įkūrėjas Šarūnas Jurelė, kartu su savo sūnumi kuriantys Mero ir Meriuko personažus, kurie keliauja elektriniais paspirtukais ir dalinasi savo patirtimi bei įspūdžiais.
 
Jau trečiąjį sezoną pradedančiame „Youtube“ kanale pasakojama ką reiškia turėti ir keliauti elektriniais paspirtukais, testuojami Lietuvos ir užsienio šalių takeliai. Tėvo ir sūnaus kelionės ir pasakojimai populiarina elektrinių paspirtukų judėjimą visoje Lietuvoje.
 
Pasak organizatorių, žygyje dalyvaus įvairaus amžiaus vairuotojai - nuo mažųjų, važiuojančių tuo pačiu paspirtuku kartu su tėveliais, iki garbaus amžiaus senjorų.
 
„Dalyvių skaičius bus tikrai didelis. Pernai dar norėjome sustiprinti branduolį Kaune, o šiemet jau nusprendėme rengti Vilniuje, nes čia yra susiformavusios didelės bendruomenės“, - teigė organizatoriai.
 
Pajudėję nuo Katedros aikštės, žygio dalyviai gražiomis sostinės gatvėmis judės link Vingio parko. Būtent ten bus galimybė pasikrauti paspirtukus bei piknike pabendrauti su bendraminčiais. Buvo svarstoma galimybė užsakyti kavinę ar tam tikrą maisto kiekį, bet sparčiai augant paspirtukininkų skaičiui, buvo pereita prie bendruomeniškumo.
 
„Gana sunku suplanuoti, kiek žmonių bus, kiek maisto reikės. Pikniko idėja yra tokia, kad patys žygio dalyviai pasiima savo maisto ir vaišinasi vieni su kitais. Pernai ši idėja labai pasiteisino. Buvo smagi valandėlė ant pievutės, buvo galima pabendrauti, susipažinti. Dėl to ir pasirinkome tam Vingio parką“, - kalbėjo organizatoriai.
 
 


Elektrinių paspirtukų judėjimas sparčiai populiarėja ir tą galima akivaizdžiai matyti didžiausiuose Lietuvos miestuose. Vis dėlto viešojoje erdvėje atsiranda ir vis daugiau nepatenkintų  žmonių, kurie skundžiasi pavojingu vairavimu ir pėsčiųjų gąsdinimu.
 
Pasak organizatorių, nemažai žmonių elektrinius paspirtukus įsigijo didžiuosiuose prekybos centruose, o ten jiems niekas nepraveda jokio instruktažo, nemokina saugios stovėsenos, mandagaus prasilenkimo su pėsčiaisiais. Dėl to per žygį nemažai dalyvių sužino įvairių šios transporto priemonės niuansų. Būtent Vilniuje ypač jaučiasi kultūrų skirtumas tarp paspirtukų naudotojų.
 
„Būtent tokiuose žygiuose mes stengiamės ugdyti paspirtukų riedėjimo kultūrą, stengiamės paaiškinti pirkėjams, kaip reikia važiuoti paspirtuku, kaip apvažiuoti pėsčiuosius. Retas kuris žino, kad pėstysis visada turi pirmenybę, net jeigu jis žengia per dviračių taką. Pastebėjome, kad kultūrų skirtumas itin jaučiasi Vilniuje. Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje tikrai keliaujant vyrauja gera atmosfera, visi patenkinti, paspirtukininkai vieni su kitais sveikinasi - panašu, jog tai lemia daug mažesnis paspirtukų skaičius šiuose miestuose. Vilniuje arba Palangoje to bendruomeniškumo yra mažiau, dažnai yra trukdoma pėstiesiems, jiems keliamas pavojus. Dėl to žygyje norime atnešti šiek tiek kultūros, parodyti miestiečiams jog riedėdami mokame būti draugiški ir mandagūs, kaip reikia gražiai ir tvarkingai važinėti miestuose“, - kalbėjo organizatoriai.
 
Prie šio renginio prisideda ir Vilniaus savivaldybė, kuri yra suinteresuota geresne elektrinių paspirtukų naudotojų kultūra. Juolab, kad sostinėje didelį populiarumą turi paspirtukų dalinimosi sistema.
 
„Mes vieni už kitus esame atsakingi. Nenorime turėti jokių bėdų, nes kentėsime visi kartu. Jeigu atsitinka kokia pavojinga situacija, visada galima atsiprašyti. Panaši situacija yra buvusi ir su motociklininkais, kurie taip pat turi savo „Bike Show“ renginį, kad parodytų, jog jie nėra kažkokie „blogiukai“, eismo chuliganai, o yra supratingi ir drausmingi eismo dalyviai kaip ir visi kiti. Kartu bendraudami ir kartu važiuodami galime atsakingumą padidinti“, - pridūrė Šarūnas.
 
Žygio organizatoriai skatina žmones liepos 7 dieną praleisti be automobilio. Vilniečiai ir renginio svečiai iš kitų miestų tą dieną galės pasinaudoti „CityBee“ akcija, o atvykstantiems iš kitų miestų, siūloma burtis į didesnes grupeles ir keliauti kartu dviratininkams ir paspirtukininkams draugiškais „Kautra“ autobusais, renginio dieną siūlančiais dideles nuolaidas.
Daugiau naujienų iš kategorijos Pulsas
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas