sportuojam.lt 2018 m. gegužės 29 d. 10:28 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Trenerė I.Žuolytė: „Turime tik vieną kūną“

Maratonų ir bėgimų sezonas jau čia, o patirtis rodo, kad daugelis žmonių jiems pradeda ruoštis paskutinę akimirką, taip sukeldami sau didelį pavojų.

Bėgikams reikia paruošti savo kūną.
Bėgikams reikia paruošti savo kūną.
   
Kaip kruopščiai ir tinkamai paruošti savo kūną ilgiems bėgimams, pasakoja „4F“ prekės ženklo ambasadorė, fitneso trenerė Inga Žuolytė. 
 
1.  Įvertinkite savo kūno galimybes.
 
„Mes kasmet atliekame transporto priemonių patikrinimą, o kaip dėl kūno?“, - klausia Inga, pabrėždama būtinybę patikrinti savo fizinių gebėjimų ribas. Trenerė pataria: būtina atlikti išsamų sveikatos patikrinimą ir išanalizuoti savo meniu, o ir nepamiršti suvartoti pakankamą kiekį vandens. Taip pat turite atlikti specialų testą, kuris parodys, kaip veikia širdis, kiek fiziškai tvirti esate, kiek galite apkrauti savo kūną ir į ką reikia atkreipti dėmesį treniruojantis. „Kartais bėgikai bando pasiruošti per keletą mėnesių, tačiau pasirengimo laikotarpis turėtų būti daug ilgesnis. Mes turime tik vieną kūną ir privalome juo rūpintis“, - sako 4F prekės ženklo ambasadorė.
 
2. Bent kartą pasikonsultuokite su profesionalu.
 
Paprastai žmonės galvoja, kad jie gali pasiruošti maratonui savarankiškai, bet kad nepažeistų nugaros ir sąnarių, rekomenduojama bent vieną kartą pasikonsultuoti su treneriu. Tas pats pasakytina ir apie paprastą bėgimą: reikia įsitikinti, kad bėgimo būdas yra teisingas, o raumenys veikia tinkamai. „Rizikinga pasikliauti tik savo nuojauta. Jei ruošiatės bėgti sudėtingą atstumą - pasiruoškite atsakingai! Žinoma, galite bėgioti be trenerio patarimų, tačiau, jei mes galvojame apie ilgalaikį laikotarpį - apkrautas ir sužeistas organizmas sumažina rezultatų efektyvumą”, - pabrėžia trenerė.


 
3. Atkreipkite dėmesį, kiek geriate vandens.
 
Teisingas pasiruošimas maratonui yra neįmanomas be apgalvotos, reguliarios ir subalansuotos mitybos, taip pat tinkamo vandens kiekio suvartojimo. „Vanduo taip pat svarbus visiems medžiagų apykaitos procesams. Vanduo turėtų būti geriamas reguliariai, mažais gurkšniais per visą dieną, o ne, pavyzdžiui, pusę litro per vieną kartą“, - pataria Inga.
 
4. Visada apšilkite.
 
Žmogus iš prigimties yra nekantrus: jis nori viską gauti čia ir dabar. Tačiau šis principas maratone neveikia. „Stebėdama bėgikus, galiu išskirti tris pagrindines klaidas. Pirmoji - daugelis iš jų praleido tokius svarbius treniruočių elementus, kaip apšilimas ir tempimo pratimai. Kūną būtina paruošti apkrovai, todėl reikia raumenis ir raiščius patampyti ir apšildyti. Antroji tipinė klaida - žiemos metu nebėgioti, o treniruotes pradėti tik pirmosiomis pavasario dienomis. Šiuo atveju apkrova yra labai didelė ir intensyvi – organizmas gali ir neatlaikyti. Apkrovą reikėtų išlaikyti ir žiemą, bent jau mankštintis ir ilgai vaikščioti.Galų gale perfekcionistai ir maximalistai pamiršta, kad mažiau yra daugiau: bėgiojant ilgiau nereiškia, kad tampate stipresni - kartais tai reiškia, kad jūs kenkiate patys sau”, -  pabrėžia „4F“ ambasadorė. 
 
5. Atkreipkite dėmesį į detales.
 
Ar kada nors susimastėte, kad visas įvykis gali žlugti, jei pradėsite bėgti tuo metu, kai jūsų kūnas nėra įpratęs? „Daugelis bėgioja vakarais po darbo, tačiau varžybos vyksta nuo ankstyvo ryto, todėl kūną ištinka šokas ir jis galvoja: „Ką tu man darai, kas vykstą?““, - paaiškina trenerė. Norint treniruotis ir leisti kūnui priprasti prie to, kad tokia apkrova gali būti ir ryte, reikia pabandyti atsikelti anksti savaitgaliais. Jei kūnas įpratęs sportuoti tik vakarais, tai gali būti sunku ir nepatogu bėgioti rytais.Taip pat ekspertė dalijasi savo patirtimi ir primena apie kitą svarbią detalę: varžybose būtina pasinaudoti visais vandens taškais, nekreipiant dėmesio į procese prarastą laiką, nes, kaip žinoma, dehidratuotas organizmas tiesiog nesugebės dirbti taip, kaip turėtų. 
 
 
Daugiau naujienų iš kategorijos Patarimai
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas