sportas.info 2018 m. kovo 2 d. 19:07 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Darbuotojus motyvuoja pėsčiųjų žygiais

Lietuvos įmonių darbuotojai atranda naują būdą leisti laiką: kartu įveikia tūkstančius kilometrų.

Ar kada nors pagalvojote, kad tradiciškai įmonėse rengiami pasitarimai galėtų vykti kitaip? Pavyzdžiui, plaukiojant baseine, einant pėsčiomis ar kopiant į kalnus? Arba - motyvacijos skatinimas ne tik šventinėmis premijomis, tačiau sudarant sąlygas kitokiai - fizinei - konkurencijai? Ir tai – ne naujojo dviračio išradimas.
 
Žinomų ir milijoninius pelnus turinčių įmonių vadovai jau seniai suprato, kad tiesioginė bendrovės sėkmė priklauso nuo žmonių kūrybiškumo skatinimo, netradicinių idėjų ir bendro kartu praleisto laiko ne biure, o netradicinėse vietose.
 
Tokią savo darbuotojų motyvavimo sistemą jau ne pirmus metus skatina pasaulyje žinomų įmonių („Apple“, „Facebook“) vadovai.
 
Panašų būdą, tiesa, kol kas tik nedrąsiai, atranda ir Lietuvoje veikiančios įmonės, kai kolegos susitinka ne tik įmonės pasitarimų kambariuose.
 
Kompanijos „Lietuvos draudimas“, „Gjensidige“, „Western Union“ – vos kelios įmonės, kurių darbuotojai bendrą laiką leidžia pėsčiųjų žygiuose.
 
Įmonės „Gjensidige“ teisininkas Rimgaudas Bernotas – vienas iš pirmųjų, savo kolegoms atnešęs žinią apie Lietuvoje populiarėjančius pėsčiųjų žygius. Bendradarbiai užsikrėtė ne tik žygių idėja, tačiau ir kasdieniu vaikščiojimu.
 
Kasdienio ėjimo iššūkyje dalyvaujantys įmonės darbuotojai naudojasi nueitą atstumą skaičiuojančia programėle. Maždaug apie 150 žmonių varžosi, kas nuo pavasario iki rudens nueis daugiausiai kilometrų.
 
„Aš pats į žygius einu jau trejus metus. Pirmą kartą dalyvavau „TrenkTuro“ žygyje „Pėsčiomis pajūriu“. Tąsyk norėjau nueiti 100 kilometrų, bet pavyko nueiti 50. Po to kokias keturias dienas iš viso negalėjau eiti“, - juokėsi R.Bernotas, ir pradedantiesiems žygeiviams pradžioje siūlo rinktis trumpesnius atstumus.
 
Netrukus prie R.Bernoto prisijungė ir kiti kolegos. Dabar į ištvermės žygius išsiruošia apie 130 bendradarbių.
 
„Kiek žinau, kas pabandė - visiems patiko, tad šiais metais prisijungs dar daugiau“, - sakė R.Bernotas.
 
Skirtingus atstumus einantys žmonės susitinka starte ir finiše, o kai kurie, einantys vienodus atstumus, didžiąja dalį kelio žingsniuoja kartu.
 
„Kai eini 100 kilometrų – spėji pasikalbėti apie viską. Darbus, namus, moteris, šeimą. Juk tai – kone apvalios 24 valandos ėjimo.
 
Kur yra ėjimo kabliukas? Man tai - iššūkis prieš save, laikas, skirtas pabūti su savo mintims, su draugais, kolegomis, kurie eina kartu. Ir medalį užsikabinti smagu. Gal ateityje anūkams parodysiu ir sakysiu, kad esu vienas iš tų žmonių, kurie pėsčiomis įveikė 100 kilometrų.
 
Vieniems užtenka išvykti prie ežero ir užsiimti nesveikais gyvenimo malonumais, o kiti prasmę mato kitur“, - kalbėjo R.Bernotas.
 
Rimgaudas, pernai viso sukoręs 2300 kilometrų, gegužę eis savo 100 kilometrų Liepojoje, o kartu su juo – ir gausi „Gjensidige“ darbuotojų komanda.
 
Tuo tarpu įmonėje „Western Union“ Lietuvoje dirbančio italo Lorenzo Mattiacci nuomone, žygiai tinkami visiems, mat juose galima rinktis skirtingus atstumus pagal savo pajėgumą.
 
Lietuvoje L.Mattiacci sako turintis puikų darbą, stabilius santykius, naujus draugus bei mėgaujasi iššūkių kupinu emigranto gyvenimu.
 
„Leidęsi į nepakartojamus nuotykius kartu jūs galite artimiau susibendrauti su kolegomis. Žygiavimas yra be galo universalus būdas pagerinti jūsų gyvenimą, tai – sveika gyvensena, nes daugiau laiko praleidžiate gamtoje. Tai viskas, ko reikia norint palaikyti įdomią diskusiją ir sustiprinti santykius su savo kolegomis.
 
Eidami kalbamės apie viską. Kartais iš tiesų pokalbį pradedame nuo darbų, tuomet pamatome praskrendantį gandrą ir visas pokalbis pasikeičia – pradedame pasakoti įvairias istorijas“, - sakė L.Mattiacci.

 
Ėjimas kartu su kolegomis, pasak italo, padeda juos pažinti kitoje aplinkoje, pamatyti kitas žmonių savybes, o kartais tenka net visiškai pakeisti nuomonę apie savo bendradarbius.
 
„Visi jaučiasi laisviau, labiau atsipalaidavę, tad elgiasi natūraliau, nebijo pasidalinti savo pomėgiais ir motyvacijomis.
 
Dažnai atsiranda įvairiausių problemų norint susibendrauti su kolegomis iš kitų departamentų, ar net savo departamente. Jie gali dirbti kituose aukštuose ar net visai kituose pastatuose.
 
Būtent todėl „Western Union“ remia įvairius komandinius renginius, komandines rungtis bei sporto susivienijimus, tokius kaip EUROC ėjimo komanda, kurios lyderiu šiuo metu esu. Visa tai daroma siekiant sukurti bendrą atmosferą, padėti darbuotojams palaikyti ryšius vieniems su kitais bei integruoti naujus darbuotojus į komandą“, - kalbėjo L.Mattiacci.
 
Komandinis dalyvavimas pėsčiųjų žygiuose patrauklus ir tuo, jog nereikia jokių didelių investicijų bei įrangos, tad tai nėra brangus laisvalaikio leidimo būdas.
 
Pasak Vytauto Bartulio, pėsčiųjų žygio organizatoriaus „TrenkTuro“ vadovo, įvairių įstaigų bei visuomeninių organizacijų komandos kartu nueina tūkstančius kilometrų.
 
Vertinant žygio rezultatus, organizatoriai skaičiuoja tiek kiekvieno žygeivio, tiek bendrus komandos nueitus kilometrus.
 
„Kartais tarp komandų vyksta pačios tikriausios varžybos – kas nueis daugiausiai kilometrų ir komandinėje įskaitoje užims prizines vietas. Pastebėjome, kad kaskart žygiuose dalyvauja vis daugiau įmonių komandų ir tai tampa prestižo reikalu“, - sakė V.Bartulis.
 
Skaičiuojant bendrus kilometrus, komandos, priklausomai nuo jų dalyvių ir pasirenkamų atstumų, viename žygyje nueina nuo kelių šimtų iki beveik 3 tūkst. kilometrų.
 
Moksliniais tyrimais nustatyta, kad vaikščiojimas ir buvimas gryname ore skatina kūrybinį mąstymą – einant gimsta netikėtos idėjos, netradiciniai sprendimai. Ėjimo naudą nuolat akcentuoja ir sveikos gyvensenos specialistai.
 
Lietuvoje per metus vyksta kelios dešimtys pėsčiųjų žygių. Masiškiausi iš jų – „Pėsčiomis pajūriu“ ir „Nemuno kilpomis“, kuriuose dalyvauja nuo 3 iki 8 tūkst. žygeivių.
 
Šiais metais „Pėsčiomis pajūriu“ kerta sienas ir kviečia net į du nuotykių savaitgalius.
 
Žygis „Pėsčiomis pajūriu“ tapo tarptautinių renginių serija „Coastline Trek“. Gegužės 12 dieną žygeiviai kviečiami į istorijos reliktų ir gamtos išdaigų paženklintą Latvijos pajūrį, į Liepoją – miestą, kuriame gimsta vėjas ir 196 dienos per metus būna saulėtos.
 
Rugsėjo 22 dieną dar vienas pėsčiųjų žygis vyks Kuršių Nerijoje.
 
Ištvermės žygių Latvijos ir Lietuvos pajūryje dalyviams siūloma rinktis vieną iš penkių skirtingo ilgio maršrutų – nuo 10 iki 100 kilometrų.
Daugiau naujienų iš kategorijos Pulsas
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas