sportuojam.lt 2017 m. lapkričio 8 d. 10:59 Siųsti nuorodąSiųsti nuorodą   |   SpausdintiSpausdinti   |   Komentarai

Daržovių poveikis priklauso ir nuo spalvos

Europos sveikos mitybos diena – puiki proga prisiminti daržovių naudą sveikatai.

Daržovių nauda - neabejotina
Daržovių nauda - neabejotina
   
Lapkričio  8-oji – Europos sveikos mitybos diena, kuria siekiama atkreipti Europos šalių gyventojų dėmesį į mitybos įtaką sveikatai. Tad šiandien puiki proga su homeopate ir gydomosios mitybos specialiste Deimante Rapalyte prisiminti sveiko raciono pamatą – daržoves. Tad kurios iš jų gerina nuotaiką, o kurios būtinos daug laiko biuruose praleidžiantiems žmonėms?

„Šiuolaikinių žmonių gyvensena kardinaliai pasikeitė nuo praeito dešimtmečio: tempas greitesnis, o ir streso patiriama daugiau. Deja, to pasekmė – lėtinės ligos, psichologiniai susirgimai. Tad labai džiaugiuosi, kad nepaisant daugelio mitybos madų, pasaulį užkariavo sveikos mitybos mada. Manau, kad tam turėjo įtakos pasaulinės tendencijos, kurios jau kelis metus vyravo kai kuriuose Vakarų Europos šalyse, Australijoje ar Vakarų Amerikoje“, – sako D. Rapalytė.

Raugintų daržovių nauda

Sveikos gyvensenos šalininkai žino, kad natūralus organizmui naudingų vitaminų, mineralų, mikroelementų, ir ląstelienos šaltinis yra daržovės. Vis tik mūsų šalyje šviežių gėrybių sezonas yra gana trumpas, tad žiemai jos nuo seno ruošiamos termiškai ar kitaip apdorojant, pavyzdžiui, rauginant. Toks daržovių konservavimo būdas leidžia jomis pasidžiaugti ir šaltuoju metų laiku. Mitybos specialistė priduria, kad raugintos daržovės organizmui išties naudingos.

„Raugintos daržovės pasižymi turinčios gerųjų žarnyno bakterijų, kitaip vadinamų probiotikais. Šios natūralios bakterijos padeda atkurti mūsų organizmo sveiką žarnyno terpę, pagerinti virškinimą, odos būklę ir net nuotaiką“, – sako D. Rapalytė.

Vis tik šiuolaikinis, nuolat skubantis žmogus retai turi laiko užsiimti daržovių ruošimu šaltajam metų laikui, o ir maistingųjų medžiagų jose kur kas mažiau nei šviežiose gėrybėse – ruošiant daržoves aukštoje temperatūroje, dauguma vitaminų žūsta. Ir nors žiemą prekybos tinkluose visuomet būdavo galima įsigyti iš kitų šalių atvežtų daržovių, jose, anot mitybos specialistės, gali būti kur kas daugiau nitratų, ir mažiau maistingųjų medžiagų negu užaugintose mūsų šalyje.



Keičiasi Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai

Vis tik šaltuoju metų laiku įsigyti šviežių ir dar lietuviškų daržovių anksčiau buvo sudėtinga ar net neįmanoma. Tačiau šiais metais situacija pasikeitė, į teigiamą pusę kinta ir Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai.  Štai didžiausias Lietuvoje šiltnamių kompleksas „Kietaviškių gausa“ pasiryžo suteikti galimybę šalies gyventojams šviežių daržovių įsigyti ir žiemą. Šiltnamiuose veikianti šviesos kultūra – modernių lempų sistema – atstoja augalams būtiną augti saulės šviesą tuo metu, kai jos labiausiai trūksta. Todėl šviežiais ir Lietuvoje užaugintais žalumynais – salotomis bei agurkais – savo mitybos racioną praturtinti šalies gyventojai galės net pačiu niūriausiu metų laiku.

„Visi suprantame sveikos mitybos svarbą šaltuoju metų laiku, tačiau į savo mitybos racioną įtraukti šviežiai nuskintų ir maistingomis medžiagomis turtingų žalumynų vartotojai anksčiau neturėjo galimybių. Keičiantis tendencijoms ir žmonėms ieškant vis sveikesnių maisto produktų tapo itin svarbu sudaryti sąlygas visiems Lietuvos gyventojams maitintis sveikai ir ką tik nuskintomis daržovėmis džiaugtis nepriklausomai nuo sezono“, – sako „Kietaviškių gausos“ verslo plėtros vadovas Karolis Montvila.

Imunitetui stiprinti – žalios spalvos, nuotaikai pagerinti – ryškiaspalvės daržovės

Būtent žalios spalvos daržovėms mitybos specialistė negaili liaupsių. Anot jos, žmonėms, gyvenantiems padidinto užterštumo zonose, visą dieną dirbantiems uždarose patalpose ir gaunantiems mažai saulės šviesos, šiuo metų laiku ypatingai rekomenduojama vartoti kuo daugiau šių daržovių. Mat jose esantis chlorofilas suteikia energijos, padeda atsinaujinti raudoniesiems kraujo kūneliams, padidina geležies kiekį kraujyje. Jis taip pat pasižymi imunitetą stiprinančiomis savybėmis, todėl yra itin svarbu jo pakankamai gauti, kai aplink siaučia peršalimo ligos.

„Ypač daug chlorofilo yra salotose ir agurkuose. Be to, salotose gausu vitaminų C ir E, folio rūgšties, antioksidantų beta-karoteno ir likopeno. Jos taip pat yra puikus skaidulų, kurios gerina virškinimą bei mažina cholesterolio kiekį kraujyje, šaltinis. Na, o lietuvių mėgstami agurkai pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis: jie puikiai drėkina organizmą bei valo toksinus. Juose taip pat gausu mineralų magnio, silicio, kalio, kurie labai reikalingi mūsų odos grožiui ir sveikatai palaikyti“, – detalizuoja D. Rapalytė.

Tuo tarpu besiskundžiantiems prasta nuotaika, mitybos specialistė turi kiek netikėtą pasiūlymą – rinktis kuo daugiau oranžinės ir geltonos spalvos daržovių. Ryški jų spalva suteikia energijos bei gerina nuotaiką.

Sveika mityba – subalansuota mityba

Galiausiai, Europos sveikos mitybos dienos proga, D. Rapalytė nori atkreipti dėmesį į tai, kad sveika mityba nėra apribota dieta, kaip neretai mano aklai madų besivaikantys, ir ypač jauni, žmonės.

„Pastebiu, kad neretai supainiojami sveikos ir sporto mitybos terminai, nors tai iš tikrųjų yra dvi skirtingos rūšys. Sveika mityba nėra griežta dieta – tai subalansuota mityba, o jos racione turėtų būti gausu maistingų medžiagų ir įvairių maisto produktų“, – akcentuoja D. Rapalytė.
Daugiau naujienų iš kategorijos Pulsas
KOMENTARAI
 
 

LSD "Žalgiris" sporto bazė

Olimpiečių g. 17, Vilnius 852751477
 

Savicko sporto klubas

Ąžuolyno 7, Vilnius 852362223
 

EFFECTUS

Laisvės pr. 60, Vilnius 852414493, 868740701
 

ROYAL ATHLETIC CLUB

M.K.Čiurlionio g. 84A, Vilnius 852159383
 

SUPERGYM

Laisvės pr. 82, Vilnius 852703132
 

Šokių studija „Kandela“

Savanorių pr. 178, Vilnius 8 686 528 13 info@kandela.lt

EgoForte

Savanorių pr. 124 A, Vilnius 852161919 info@egoforte.lt
 

Žalgirio sporto kompleksas

A. ir J. Gravrogkų g. 4, Kaunas, 837351620, 8604 03155
 

Sporto kompleksas Sugihara

Č.Sugiharos g. 3, Vilnius (8 5) 270 57 10
 

„Geležiniai žmonės“

Jurbarko g. 2, Kaunas 837 264470 837 314093
 

Teniso aikštynas "EcoTENNIS"

VŠĮ ,,Ekotenisas” Draugystės g. 10, Kaunas info@ecotennis.lt + 370 640 46661, + 370 37 452852
 

Sporto klubas "Margiris"

Naujoji g. 52, Alytus

"Victoria Gym"

Trinapolio g.11, Vilnius
 

FORUM Sporto klubas

Konstitucijos pr. 26, Vilnius
 

"Vilniaus Sigmos" sporto centras

Kalvarijų g. 125, Vilnius
 

Sporto klubas "Žalgiris"

Ūdrijos g. 2a, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo klubas "Šaulė"

Ugniagesių g. 8, Alytus
 

Sporto ir sveikatingumo centras "Ąžuolynas"

Sporto g. 3, Kaunas
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas